Elän hetkessä ennen sanaa. Hetki ennen kuin miljoonat tulevaisuuden säkeet haarautuvat eri suuntiin ja luovat polkujaan meidän jalkojemme alle. Pysähtyneenä aika nautiskelee tästä tietämättömyyden seesteisyydestä, tyhjästä päästä jonka lakea pureskellut kynnet raapivat hermostuneesti. Mikä looginen päättelyketju tuo minulle tämän muutaman sekunnin etumatkan tulevalle tielleni? Miten voisin hieman oven raosta kurkistaa ennen astumistani sisään ja antautumistani sen sisuksissa vaanivan, sanojen sisustaman, huoneen eteen?

Sana on ketjua vahvempi – tässä tapauksessa – ja sen terävä, järkkymätön liike katkaisee kaiken mikä on harhaa ja mikä fantasiaksi voidaan mieltää. Ei sanan voimaa voi kieltää, sen valtaa meidät on opetettu tottelemaan aina lapsesta asti jolloin se otti kokonaisen nimemme muodon ja enteili pajunoksan liikettä pakaroidemme paikkeilla. Ei sanan valtaa voi kieltää, mutta kieltämisen sijaan voi Notkea kieli sen sanelemat säännöt kiertää.

Notkea kieli on se, joka ottaa toisen epävarman änkytyksen miekakseen, suojautuu faktojen taakse ja palauttaa huolimattomasti kirjekuoreen sullotut solvaukset painorajan puitteissa takaisin lähettäjälleen. Älkööt itseänne murheeseen tuomitko ja Notkeaa kieltä sotaan soimatko. Verbaalisen verryttelyn jälkeen on väittelyyn väsynyt vastapuoli vain uhri, joka odottaa saalistajansa leikkimielisyyden vaihtuvan tappajan tunteettomaan toimeen, jonka myötä tämä ylivoimaisen vastuksen voitto materialisoituu toisen tuskaiseen tappioon.

Mutta sanan valta ei aina taivu käyttäjänsä tason mukaan. Se tulee taitamattoman kielen toimittamana niin järkkymättömässä muodossa, ettei se saveksi taitu, kauniiseen muotoon väänny. Se tulee, repii ja lausujansa myötä kaikkoaa havaittavan maailman tavoittamattomaan.

”En rakasta sinua”

”Lähde pois”

”Vihaan sinua”

Taitavinkin taiteilija on materiaalinsa uhri; Urheinkin urheilija vain lihansa salliman rajan sisällä. Katso minuun, sinä lannistunut otus, maassa ryömivä repaleinen luuseri ja näe silmieni myötä miten kaikkoaa taivaat ja niiden alla vallitsemat lait. Tartu käteeni. Vien sinut tähtien taa ja suureen kosmokseen liittyen me olemme voima joka sitoo, lujempaa kuin sanojen luomat siteet tai niiden katkomat ketjut.