Okei, elikkäs runojen kirjoittamista. Itse en ole ekspertti nimenomaan runoissa, mutta tässä nyt pari vinkkiä, joita itse tykkään käyttää.

1. Etene hitaasti!

Runot ovat lyhyempiä kuin novellit, mutta niiden sisällön suuruutta ei pidä vähätellä. Juuri sen sisällön takia runon jokaisen lauseen pitää tarkoittaa jotakin. Älä tee lauseita, joilla saat vain jonkin sanan rimmaamaan, sillä se syö runon tulkintaa ja merkitystä. Lue runoa alusta uudelleen ja uudelleen ennen kuin etenet. Tarkkaile runon rytmiä ja mieti siihen sopiva jatko.

2. Idea

Haluatko runon olevan selkeämuotoinen, vain haluatko siinä olevan jonkinlainen koukku? Mieti myös runon visuaalista esillepanoa. Muista, että jatkuvasti toistuvassa sarjassa se, joka rikkoo muodon, erottuu parhaiten kaikista muista. Esimerkki:

Metsässä metsän eläimet,

elävät rauhassa keskenään.

Metsässä metsän eläimet,

lähtevät ruokaa etsimään.

Metsässä metsän eläimet,

löytävät ruokaa aukealta,

Metsässä ihmisten kiväärit,

ampuvat kaulavaltimoita.

Tässä tapauksessa kohta, joka rikkoo toistuvan muodon, muuttaa myös runon huolettoman sävyn ja antaa sille synkemmän merkityksen. Riimit löytyvät myös tästä runosta, mutta ne eivät ole yleisesti ottaen välttämättömiä, sillä ne saattavat rajoittaa runon ulosantia huomattavasti. Mieti siis tarkkaan lähdetkö käyttämään niitä ja muista välttää helposti arvattavia riimejä (ellet tahdo niin käyvän).
 

Runoista saisi vaikka kuinka mittavan erittelyn aikaiseksi, mutta kuten aikaisemmin sanoin, niin en todellakaan ole mikään asiantuntija, joten älä lue tätä kuin raamattua. Jos tämä nyt jotakuta auttoi niin hieno homma ja kommentoimalla voi jakaa omia mielipiteitä. Kaikki on tervetullutta.